Nέα

Τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στις 6.01.2011

Τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στις 6.01.2011 η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον περικαλλή ναό της Παναγίας και του αγίου Μάρκου στην Αθήνα. Καθώς, παρευρέθηκαν αρκετοί Κόπτες που διαμένουν στην Αθήνα. Τέλεσε το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιμανδρίτης Μπούλα άββα Μπισόι και ο π. Μάρκος Νάσεντ, καθώς συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία ο ιερομόναχος Ιωάννης Γασάλη, που εκπροσώπησε τη Συριακή εκκλησία. Επίσης, μας τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Ιωακείμ (από την Ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία). Παρόλο, που η εκκλησία ακύρωσε τις εκδηλώσεις για το γιορτασμό των Χριστουγέννων, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης κ. Σαμίρ Άμπου Γαζάλα μετά τη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Αμπού Μαζέν επέμενε να παρευρηθεί για να συλλυπηθεί την εκκλησία στους νεκρούς από την βάρβαρη επίθεση της Αλεξάνδρειας. Καθώς, απευθύνθηκε στα ΜΜΕ, λέγοντας : Πως οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο πλευρό των Χριστιανών και καταδικάζουν τη τρομοκρατία. Και από την άλλη πλευρά κάλυψαν τα ΜΜΕ τη Θεία Λειτουργία, όπου πήραν συνέντευξη από τους εφημέριους και τους υπεύθυνους της εκκλησίας σχετικά με την επίθεση της Αλεξάνδρειας. Και δήλωσαν οι δημοσιογράφοι πως θα συνεχιστεί αυτή η κάλυψη και τις επόμενες εβδομάδες. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Κοπτορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας και του αγίου Μάρκου στην Αθήνα – Ελλάδα, εκφράζει τη θλίψη της για όσα επωμίζονται οι Κόπτες σε όλη την Αίγυπτο από το Βορρά μέχρι το νότο. Καθώς, πραγματοποιήθηκε μια βάρβαρη επίθεση στην εκκλησία των αγίων στην Αλεξάνδρεια, όπου αρκετοί βρήκαν το θάνατό τους και πολλοί τραυματίστηκαν και όλα αυτά έγιναν κάτω από το βλέμμα της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας , που ως συνήθως ανακοίνωσε ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια. Γιατί, όμως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες αποβλέπουν ΜΟΝΟ στους Κόπτες και στους ναούς τους? Επί τούτου, η Κοπτορθόδοξη εκκλησία στην Αθήνα αποφάσισε την ακυρώσει των εκδηλώσεων για το γιορτασμό των Χριστουγέννων στον περικαλλή ναό της στις 6.01.2011 και θα περιοριστεί μόνο στη Θεία Λειτουργία , εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την οργή της και τη διαμαρτυρία της για όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.

Οι ιερείς και το Διοικητικό Συμβούλιο της εκκλησίας.

Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η βάρβαρη και εγκληματική επίθεση στην Κοπτορθόδοξη εκκλησία των αγίων στην Αλεξάνδρεια.

Γεγονός: Αυτοκίνητο παγιδευµένο µε µεγάλη ποσότητα εκρηκτικών εξερράγη 30 λεπτά µετά την έλευση του νέου χρόνου έξω από την Κοπτορθόδοξη εκκλησία των αγίων στην Αλεξάνδρεια, την ώρα που έφευγαν από τον ναό οι πιστοί που είχαν παρακολουθήσει τη λειτουργία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία περίπου 100 άτομα νοσηλεύονται τραυματισμένα από την επίθεση. Η χτεσινή πρωτοφανής για την περιοχή επίθεση είναι η χειρότερη κατά της χριστιανικής μειονότητας εδώ και μία δεκαετία.

Αντιδράσεις των Κοπτών :

Εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανοί βγήκαν χθες στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες της χώρας. Οι χριστιανοί κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της Αλ Κάιντα. Επίσης, ορισμένοι επιρρίπτουν ευθύνες στις αιγυπτιακές αρχές για ελλιπή φύλαξη και καταγγέλλουν ότι η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο πράγμα που προσπαθούν – όπως λένε – να αποκρύψουν. Στο Κάιρο, εκατοντάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, έδρα του κοπτικού ορθόδοξου πατριαρχείου. Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές βγήκαν στη συνέχεια από τον περίβολο και διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου χίλιοι κόπτες διαδήλωσαν επίσης μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Αντιδράσεις των Ξένων χωρών :

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια αιματηρή επίθεση και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Αίγυπτο ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος καταδίκασε σήμερα «τη δειλή πράξη» των δραστών της επίθεσης εναντίον εκκλησίας Κοπτών στην Αλεξάνδρεια, με 21 νεκρούς. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επίθεση. Το δικαίωμα των Χριστιανών Κοπτών να συναθροίζονται και να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πρέπει να προστατεύεται δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον. Την επίθεση καταδίκασε η Γαλλία, επαναλαμβάνοντας τον σεβασμό της στις θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το βρετανικό ΥΠΕΞ κάλεσε σε αυξημένη επαγρύπνηση και ζήτησε την «προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας». Η Ιταλία ζήτησε το θέμα των βιαιοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών ανά τον κόσμο να περιληφθεί στα θέματα του συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις 31 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα καταδίκασε την επίθεση έξω από κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, με 21 νεκρούς. Επιπλέον, πολλές χώρες καταδίκασαν την επίθεση, όπως : Η Τουρκία, η Συρία, το Λίβανο.

Συναισθήματα :

Η Κοπτορθόδοξη εκκλησίας της Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία των αγίων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που είχε ως στόχο τους πιστούς που πήγαιναν να προσευχηθούν. Επίσης, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για γρήγορη ανάρωση στους τραυματισμένους. Δάκρυα και προσευχές για τους αδελφούς τους | Espresso | Ρεπορτάζ Βαθιά θλίψη και έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κοπτική κοινότητα της Ελλάδας μετά το λουτρό αίματος στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Ορισμένοι από τους Αιγύπτιους κόπτε …..διαβάστε περισσότερα «Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια προετοιμαζόταν εδώ και καιρό» «Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια προετοιμαζόταν εδώ και καιρό» κατήγγειλε το Σάββατο στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Κοπτορθοδόξου πνευματικού κέντρου Αθηνών Σάμι Ριάντ. ….. διαβάστε περισσότερα Άφιξη του αρχιμανδρίτη π. Μπούλα αββά Μπισόι στην Ελλάδα. Έφτασε στην Ελλάδα ο π. Μπούλα αββά Μπισόι στις 27/11/2010 το μεσημέρι, σύμφωνα με την πατριαρχική απόφαση Νο 20/39, με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2010 σχετικά με την πρόσληψη του ιερομόναχου πρεσβυτέρου π. Μπούλα αββά Μπισόι ως ιερέας στην εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και του αγίου Μάρκου στην Αθήνα – Ελλάδα, όπου και τέλεσε τη θεία Λειτουργία μαζί με τον π. Μάρκο Νάσεντ την Κυριακή 28/11/2010. Ο βίος του π. Μπούλα αββά Μπισόι Γέννηση: * Ο π. Μπούλα αββά Μπισόι , γεννήθηκε το 1949 στην πόλη Ζαγκαζίγκ. Σπουδές: * Σπούδασε στη Ιατρική σχολή στο χειρουργικό τμήμα στο Κάιρο τον Ιούνιο του 1974. * Σπούδασε στη θεολογική σχολή της Αθήνας το 1989. Μοναχισμός : * Το Νοέμβρη του 1977 έγινε μοναχός στο μοναστήρι του Μέγα Μακαρίου στην έρημο της Νιτρίας με το όνομα (Μπούλα). * Στις 18 Ιουνίου του 1981 έλαβε την ιεροσύνη. Διακονία :*Διακόνησε στην εκκλησία της Παναγίας στο Μαράσλη στο Ζαμάλεκ της Αιγύπτου από τον Ιούνιο του 1981 μέχρι το Μάιο του 1984. * Διακόνησε στην Ελλάδα από το 1904 έως το Σεπτέμβρη του 1995, καθώς κατά την διάρκεια αυτής της διακονίας στόχος του π. Μπούλα ήταν η ανέγερση της πρώτης Κόπτικης εκκλησίας στην Ελλάδα, τελώντας με αυτό τον τρόπο Λειτουργίες σε πολλά μέρη της Αθήνας με σκοπό τη συγκέντρωση της Κοπτικής κοινότητας στο ίδιο ιερό. * Διακόνησε στην εκκλησία της Παναγίας και του αγίου Μερκούριου στη Στόουνχεντζ στη δυτική Αγγλία από το Σεπτέμβρη του 1995 έως το 1997. * Διακόνησε ως δάσκαλος της Ελληνικής γλώσσας στη θεολογική σχολή του Καΐρου.

Ο Θεός να του δίνει τη δύναμη να Τον λατρεύει μετά φόβου και αγάπης.