ΙΣΤΟΡΙΑ

σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου είναι βαθιά ριζωμένες από την
 παλαιά ιστορία της ανθρωπότητας. Οι δύο πολιτισμοί έχουν σχηματίσει τη βάση για όλες τις μεταγενέστερες κουλτούρες,είτε με τις ανταλλαγές των πολιτισμών,είτε με τις μεταναστεύσεις ή τις επισκέψεις των δύο λαών,όπως:

1) Η ιστορική επίσκεψη του Πλάτωνα (428-347 π.Χ) στους ιστορικούς ναούς της Αιγύπτου και η συνάντησή του με τους επιστήμονες της.

Η επίσκεψη του Πλάτωνα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της εποχής εκείνης,για να γνωρίσει από κοντά την Αιγυπτιακή σοφία,η οποία διαμόρφωσε την προσωπικότητα του προφήτη Μωϋσή.
Ο Μωύσης είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μορφή του Εβραϊκού κόσμου,όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη,στο βιβλίο των Πράξεων των αποστόλων (7:22. Και ο Μωυσής διδάχθηκε ολόκληρη τη σοφία των Αιγυπτίων και ήταν δυνατός σε λόγια και σε έργα)

2) Συνεχίστηκε η σύνδεση των δύο πολιτισμών με την είσοδο της Χριστιανικής Θρησκείας στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα,με απόκορύφωση τη συνάντησή τους στο ταξίδι για την Παλαιστίνη,για να γιορτάσουν μαζί την Πεντηκοστή (η γιορτή του αγίου Πνεύματος),όπου έδωσαν σαν θυσία την κουλτούρα,ώστε να κηρύξουν τη σωτηρία τους ( Πράξεις 2:1 Και όταν ήρθε η ημέρα τής Πεντηκοστής,όλοι ήσαν με ομοψυχία στον ίδιο τόπο). Και σε αυτό το μακρινό ταξίδι οι Κόπτες ανακάλυψαν το βάθος της Ελληνικής γλώσσας,όπως και οι Έλληνες ανακάλυψαν το βάθος της Αιγυπτιακής κληρονομιάς.

Έτσι το αγκάλιασμα του Αιγυπτιακού πολιτισμού με την Ελληνική κουλτούρα,είχε ως αποτέλεσμα οι δύο εκκλησίες να σχηματίσουν την πορεία της Χριστιανοσύνης,και να στολιστούν οι δύο εκκλησίες με τη θρησκευτική λάμψη και την πνευματική και ψυχική θεολογική καλλιέργεια. Και αυτό φαίνεται:

Με την ιστορική φοίτηση του Έλληνα μοναχού επιστήμονα,Ευάγριο στον Αιγύπτιο μοναχό άγιο Αντώνιο,όπου ο Ευάγριος μετέφερε στο δυτικό κόσμο την πιο λαμπρή σελίδα για την πολιτιστική μετανάστευση από την Ελλάδα στην Αίγυπτο,όπως έγινε εκ των υστέρων από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.

Επίσης,φαίνεται στη χειροτονία του αγίου Νεκταρίου,ως Μητροπολίτη των Πενταπόλεων της Αιγύπτου το 1889,όπου εκεί γνώρισε τον Αββά άγιο Αβραάμ τον επίσκοπο της πόλης Φαγιούμ της Αιγύπτου,και ένωσαν την επιστημονική Ελληνική γνώση με τον πνευματικό πλούτο των Κοπτών.

Επί ημερών του αγίου Νεκταρίου στη Ριζαρείου σχολή της Αθήνας φοίτησε ως μοναχός ο Αββά Ιουσάπ,που αργότερα υπήρξε  ένας από τους πιο μεγάλους φιλέλληνας πατριάρχες της Κοπτορθόδοξης εκκλησίας.

Έτσι,οι Κόπτες της Ελλάδος συνεχίζουν τη μακρόχρονη  πατροπαράδοτη πορεία αυτών των δύο λαών με τα εγκαίνια της πρώτης Κοπτορθόδοξης ενορίας στην Ελλάδα,με ποιμένες τον αρχιμανδρίτη Πολα ανμπα μπισοι και τον Π.Μάρκο Νάσεντ και με την ευλογία του Μακαριότατου Πατριάρχου της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας την Αιγύπτου,και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.