Παράθυρο στο χάος [1]

Category: Post

Πριν 140 χρόνια ο Ερρίκος Ντινάν [2] πήρε την απόφαση (1859) επηρεασμένος από την έκβαση της μάχης στο Σολφερίνο και από την Γαλλική επανάσταση (1789) να διαθέση την περιουσία του στους οικονομικά αδύναμους που στερούνται τα απαραίτητα υλικά αγαθά για την επιβίωση αλλά και την πρόσβαση στην υγεία. Είχε υιοθετήσει την φράση «όσο υπάρχουν άνθρωποι» που ακόμα και σήμερα ενεργοποιεί ανθρώπους επηρεασμένους από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.
Στην Ελλάδα του 2013 και συγκεκριμένα στην Κοπτορθόδοξη εκκλησία  οργανώθηκε κοινωνικό ιατρείο και συσσίτια για τους κόπτες αδελφούς μας ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν με όσο το δυνατόν περισσότερη αξιοπρέπεια και υγεία στην καινούργια τους πατρίδα.
Το Σάββατο στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συνάντηση γνωριμίας, των εθελοντών γιατρών και παραϊατρικών επαγγελμάτων, στην Κοπτορθόδοξη Εκκλησία       στο Μενίδι παρουσία επιφανών Κοπτών όπως του Επισκόπου για την Ελλάδα Ο θεοφιλεστατο   πατέρα ΠΑΥΛΟΥ τον πατερα Μαρκου και του Προέδρου  κου. Σάμι Ριάντ Έγινε ξενάγηση από τον Επίσκοπο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας μένοντας όλοι μας μαγεμένοι από το μεγαλείο της αγιογράφησης του Ναού και το μοναδικής ομορφιάς, τεχνοτροπίας και τεχνικής ψηφιδωτό (56τμ2) του Παντοκράτορα στο Ιερό του Ναού και τα βιτρό που είναι τοποθετημένα πάνω από τησ δυο πόρτεσ της εισόδου κατασκευασμένα απο μοναστήρι της Αιγύπτου .
Γευτήκαμε νοστιμότατες σπεσιαλιτέ της Αιγύπτου φτιαγμένες στα σπίτια τους από τις Κυρίες της εκκλησίας .
Ο κατάλογος των συμμετασχόντων μακρύς και η χαρά μεγάλη για την ατελείωτη προσφορά αγάπης και υποστήριξης στους συνανθρώπους μας που βιώνουν την βία στην χώρα τους αλλά και την οικονομική ανέχεια στην Ελλάδα.
Παρόντες αντιπρόσωποι από πολλές ΜΚΟ αρχής γενομένης από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ και συγκεκριμένα από το τμήμα  Διασωστών  ο εκπαιδευτής κος. Γιώργος  Κουσούλης  που συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν μαθήματα πρώτων βοηθειών στους Κόπτες της Αττικής.
Από την ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ  της οποίας από το 2000 οι δραστηριότητες της στοχεύουν τόσο στην διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.   Λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας υπό τη μορφή οικοτροφείων, ξενώνων, προστατευμένων διαμερισμάτων, κινητών μονάδων και κέντρων ημέρας.   Ακόμα λειτουργεί και κέντρο στήριξης αστέγων και ξενώνα βραχύχρονης φιλοξενίας.  Παρευβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. όπως ο κος. Κασφίκης Σπύρος, ο κος. Υφαντής Χαράλαμπος και υπεύθυνοι τμημάτων ο κος. Κασφίκης Αναστάσιος, η κα. Μιχοπούλου Γιώτα, η κα. Πρασίνου Ευδοκία και η κα. Μανουρά Φωτεινή.
Απο την ΜΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  η οργάνωση ιδρύθηκε το 1996. Τα ιδρυτικά μέλη οδηγήθηκαν στην απόφαση δημιουργίας της, συνειδητοποιώντας ότι ο σημερινός κόσμος χαρακτηρίζεται πολλές φορές από ατομικισμό ή και αδιαφορία και ότι η επιθυμία προσφοράς είναι ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, ενώ είναι αναγκαίος ο συντονισμός των προσπαθειών προς την κατεύθυνση αυτή. Εκπρόσωπος της Οργάνωσης ητανε το μέλος του Δ.Σ. κα. Παπασπυροπούλου.
Από την ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, σκοπός της οργάνωσης είναι η δωρεάν προσφορά ιατρικής βοήθειας σε άτομα ή πληθυσμούς που έχουν ανάγκη σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, χωρίς καμία φυλετική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλου είδους διάκριση. Από το 2012 και στην Ελλάδα σαν πρώτη προτεραιότητα έχει τεθεί ο εμβολιασμός παιδιών ανασφάλιστων Ελλήνων και μεταναστών, με το πρόγραμμα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» όπου η οργάνωση συμβάλλει με την συμμετοχή των εθελοντών και την προσφορά των εμβολίων. Εκπρόσωπος της Οργάνωσης ήτανε η κα. Βικυ Κουτσογιανοπούλου, βοηθός διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης.
Από την ΜΚΟ ΑΡΤΟΣ ΔΡΑΣΗ η οργάνωση ιδρύθηκε το 1998 και δραστηριοποιείται στην σίσσυτη και ένδυση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Παρόντες ήτανε ο πρόεδρος της οργάνωσης κος. Λάζαρος Παπαγεωργίου, και υπεύθυνες παραρτημάτων της Ηλιούπολης η κα. Πόπη Ζαχαριάκη, του Ασπρόπυργου κα. Ραϊσα Τσιλικίδη και μέλος τους παραρτήματος.
Από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» ο σύλλογος αυτός αποτελείται από άτομα που επιθυμούν να βοηθούν και συμπαρίστανται σε ασθενείς, εσωτερικούς ή εξωτερικούς περιθαλπόμενους στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» των Αθηνών. Εκπρόσωποι του συλλόγου και μέλη του Δ.Σ. ο πρόεδρος κος. Πέτρος Γαρζώνης και η γενική γραμματέας κα. Σταματίνα Σπυράτου.
Με την παρουσία τους τίμησαν μερικοί από τους εθελοντές  που θα συμμετέχουν στο κοινωνικό ιατρείο: * γιατροί – Τούλα Ζερβού (Παιδίατρος), – Φίλλιπας Κυριάκης (Ακτινολόγος – Ομοιοπαθητικός), – Δημήτρης Καραϊσκος (Ψυχίατρος), * νοσηλεύτριες – Πόπη Καραμπίνη (Βοηθός στην κλινική «Βουγιουκλάκειο» του καρδιολόγου κου. Παπαργυρίου), – Στέλλα Στένου (Βοηθός Οδοντιάτρου), – Ολγα Παππά (Νοσηλεύτρια & Διασώστρια Ε.Ε.Σ.), * διοικητικοί υποστηρικτές – Ανδριάννα Παππά (Εκπαιδευτικός), – Αλέξανδρος Παππάς (μαθητής). – Νίκος Αγγελόπουλος (Εκπαιδευτικός), – Λένα Χατζηβασιλείου (Γραφίστρια), – Βάσω Χατζηβασιλείου (συνταξιούχος), Οι ειδικότητες που στελεχώνουν το κοινωνικό ιατρείο είναι: ·         Δερματολόγος ·         Ακτινολόγος ·         Παιδίατρος ·         Ψυχίατρος ·         Ουρολόγος ·         Παθολόγος ·         Αγγειοχειρουργός ·         Διαβητολόγος – ενδοκρινολόγος ·         Γυναικολόγος ·         Ειδικός παθολόγος ·         Οδοντίατρος ·         Παθολόγος – Ομοιοπαθητικός ·         Ψυχίατρος – Ομοιοπαθητικός Ολγα παππα Νοσηλεύτρια
[1] Κορνήλιος Καστοριάδης, εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ, 2010. [2] Ελβετός βιομήχανος και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού.

Παράθυρο στο χάος [1]

Πριν 140 χρόνια ο Ερρίκος Ντινάν [2] πήρε την απόφαση (1859) επηρεασμένος από την έκβαση της μάχης στο Σολφερίνο και από την Γαλλική επανάσταση (1789) να διαθέση την περιουσία του στους οικονομικά αδύναμους που στερούνται τα απαραίτητα υλικά αγαθά για την επιβίωση αλλά και την πρόσβαση στην υγεία.
Είχε υιοθετήσει την φράση «όσο υπάρχουν άνθρωποι» που ακόμα και σήμερα ενεργοποιεί ανθρώπους επηρεασμένους από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. 

Στην Ελλάδα του 2013 και συγκεκριμένα στην Κοπτορθόδοξη εκκλησία οργανώθηκε κοινωνικό ιατρείο και συσσίτια για τους κόπτες αδελφούς μας ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν με όσο το δυνατόν περισσότερη αξιοπρέπεια και υγεία στην καινούργια τους πατρίδα. 

Το Σάββατο στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συνάντηση γνωριμίας, των εθελοντών γιατρών και παραϊατρικών επαγγελμάτων, στην Κοπτορθόδοξη Εκκλησία    στο Μενίδι παρουσία επιφανών Κοπτών όπως του Επισκόπου για την Ελλάδα Ο θεοφιλεστατο  πατέρα ΠΑΥΛΟΥ τον πατερα Μαρκου και του Προέδρου κου. Σάμι Ριάντ 
Έγινε ξενάγηση από τον Επίσκοπο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας μένοντας όλοι μας μαγεμένοι από το μεγαλείο της αγιογράφησης του Ναού και το μοναδικής ομορφιάς, τεχνοτροπίας και τεχνικής ψηφιδωτό (56τμ2) του Παντοκράτορα στο Ιερό του Ναού και τα βιτρό που είναι τοποθετημένα πάνω από τησ δυο πόρτεσ της εισόδου κατασκευασμένα απο μοναστήρι της Αιγύπτου .

Γευτήκαμε νοστιμότατες σπεσιαλιτέ της Αιγύπτου φτιαγμένες στα σπίτια τους από τις Κυρίες της εκκλησίας .

Ο κατάλογος των συμμετασχόντων μακρύς και η χαρά μεγάλη για την ατελείωτη προσφορά αγάπης και υποστήριξης στους συνανθρώπους μας που βιώνουν την βία στην χώρα τους αλλά και την οικονομική ανέχεια στην Ελλάδα.

Παρόντες αντιπρόσωποι από πολλές ΜΚΟ αρχής γενομένης από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ και συγκεκριμένα από το τμήμα Διασωστών ο εκπαιδευτής κος. Γιώργος Κουσούλης που συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν μαθήματα πρώτων βοηθειών στους Κόπτες της Αττικής.

Από την ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ της οποίας από το 2000 οι δραστηριότητες της στοχεύουν τόσο στην διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.  Λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας υπό τη μορφή οικοτροφείων, ξενώνων, προστατευμένων διαμερισμάτων, κινητών μονάδων και κέντρων ημέρας.  Ακόμα λειτουργεί και κέντρο στήριξης αστέγων και ξενώνα βραχύχρονης φιλοξενίας. Παρευβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. όπως ο κος. Κασφίκης Σπύρος, ο κος. Υφαντής Χαράλαμπος και υπεύθυνοι τμημάτων ο κος. Κασφίκης Αναστάσιος, η κα. Μιχοπούλου Γιώτα, η κα. Πρασίνου Ευδοκία και η κα. Μανουρά Φωτεινή.

Απο την ΜΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ η οργάνωση ιδρύθηκε το 1996. Τα ιδρυτικά μέλη οδηγήθηκαν στην απόφαση δημιουργίας της, συνειδητοποιώντας ότι ο σημερινός κόσμος χαρακτηρίζεται πολλές φορές από ατομικισμό ή και αδιαφορία και ότι η επιθυμία προσφοράς είναι ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, ενώ είναι αναγκαίος ο συντονισμός των προσπαθειών προς την κατεύθυνση αυτή.
Εκπρόσωπος της Οργάνωσης ητανε το μέλος του Δ.Σ. κα. Παπασπυροπούλου.

Από την ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, σκοπός της οργάνωσης είναι η δωρεάν προσφορά ιατρικής βοήθειας σε άτομα ή πληθυσμούς που έχουν ανάγκη σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, χωρίς καμία φυλετική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλου είδους διάκριση. Από το 2012 και στην Ελλάδα σαν πρώτη προτεραιότητα έχει τεθεί ο εμβολιασμός παιδιών ανασφάλιστων Ελλήνων και μεταναστών, με το πρόγραμμα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» όπου η οργάνωση συμβάλλει με την συμμετοχή των εθελοντών και την προσφορά των εμβολίων.
Εκπρόσωπος της Οργάνωσης ήτανε η κα. Βικυ Κουτσογιανοπούλου, βοηθός διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης.

Από την ΜΚΟ ΑΡΤΟΣ ΔΡΑΣΗ η οργάνωση ιδρύθηκε το 1998 και δραστηριοποιείται στην σίσσυτη και ένδυση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
Παρόντες ήτανε ο πρόεδρος της οργάνωσης κος. Λάζαρος Παπαγεωργίου, και υπεύθυνες παραρτημάτων της Ηλιούπολης η κα. Πόπη Ζαχαριάκη, του Ασπρόπυργου κα. Ραϊσα Τσιλικίδη και μέλος τους παραρτήματος.

Από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» ο σύλλογος αυτός αποτελείται από άτομα που επιθυμούν να βοηθούν και συμπαρίστανται σε ασθενείς, εσωτερικούς ή εξωτερικούς περιθαλπόμενους στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» των Αθηνών.
Εκπρόσωποι του συλλόγου και μέλη του Δ.Σ. ο πρόεδρος κος. Πέτρος Γαρζώνης και η γενική γραμματέας κα. Σταματίνα Σπυράτου.

Με την παρουσία τους τίμησαν μερικοί από τους εθελοντές που θα συμμετέχουν στο κοινωνικό ιατρείο:
* γιατροί 
- Τούλα Ζερβού (Παιδίατρος), 
- Φίλλιπας Κυριάκης (Ακτινολόγος - Ομοιοπαθητικός), 
- Δημήτρης Καραϊσκος (Ψυχίατρος), 
* νοσηλεύτριες 
- Πόπη Καραμπίνη (Βοηθός στην κλινική «Βουγιουκλάκειο» του καρδιολόγου κου. Παπαργυρίου), 
- Στέλλα Στένου (Βοηθός Οδοντιάτρου), 
- Ολγα Παππά (Νοσηλεύτρια & Διασώστρια Ε.Ε.Σ.), 
* διοικητικοί υποστηρικτές 
- Ανδριάννα Παππά (Εκπαιδευτικός), 
- Αλέξανδρος Παππάς (μαθητής).
- Νίκος Αγγελόπουλος (Εκπαιδευτικός), 
- Λένα Χατζηβασιλείου (Γραφίστρια), 
- Βάσω Χατζηβασιλείου (συνταξιούχος), 

 Οι ειδικότητες που στελεχώνουν το κοινωνικό ιατρείο είναι:
·     Δερματολόγος
·     Ακτινολόγος
·     Παιδίατρος
·     Ψυχίατρος
·     Ουρολόγος
·     Παθολόγος
·     Αγγειοχειρουργός
·     Διαβητολόγος – ενδοκρινολόγος
·     Γυναικολόγος
·     Ειδικός παθολόγος
·     Οδοντίατρος
·     Παθολόγος – Ομοιοπαθητικός
·     Ψυχίατρος – Ομοιοπαθητικός

Ολγα παππα
Νοσηλεύτρια 

[1] Κορνήλιος Καστοριάδης, εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ, 2010.
[2] Ελβετός βιομήχανος και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού.